FahrRAD

Prijavitelj: A.L.P. Peca, d.o.o. (Slovenija)

Partner: Športno društvo Pliberk (Avstrija)

Interreg Slovenija-Avstrija

Pri pripravi Strategije lokalnega razvoja za Mežiško dolino smo ugotovili, da je v pokoronskem času prišlo do velikega upada telesne aktivnosti pri otrocih in mladostnikih. Sklenili smo, da na podlagi trdnega čezmejnega partnerstva s prijatelji iz Športnega društva Pliberk, ki so pri njih ugotovili podobne probleme, oblikujemo idejo, ki bo dobro vplivala tako čezmejno in povezovala, kot tudi celostno pokrivala področje zdravja in zdravega življenjskega sloga.

Splošni cilj našega projekta FahrRAD je okrepljeno čezmejno sodelovanje na področju športnih aktivnosti in zdravega življenjskega sloga na območju Geoparka Karavanke. V akronim smo prepletli nemško besedo za kolo, znotraj katere smo poudarili slovensko za ljubezen – “imeti RAD”.

Sprememba, ki jo bomo dosegli, je povezano delovanje različnih skupin, vključenih v naš projekt in spremembe v smeri zdravega načina življenja in povečane športne aktivnosti. Poleg tega bodo udeleženci v projektu pridobili znanja prve pomoči, oživljanja in nasvetov za zdrav način prehranjevanja. Glavni kazalnik učinka bosta dva uspešno izvedena zrcalna čezmejna javna dogodka, ki se bosta zgodila v poletnih mesecih. Oba dogodka FahrRAD bosta potekala v dveh delih: kolesarjenje čez mejo (prvi dogodek iz Prevalj v Pliberk in drugi iz Pliberka do Prevalj), po poti se bodo lahko kolesarji okrepčali na postajah, kjer bodo lokalne kmetije predstavile svoje zdrave prigrizke in na koncu se bodo na skupnem dogodku pridružili še ostali čezmejni prijatelji in se udeležili 10 različnih povezovalnih skupnih aktivnostih, ki bodo vse temeljije na zdravem življenjskem slogu – prva pomoč na kolesu, tečaj oživljanja, aktivno igranje, jutranja vadba, zdrava prehrana, športne igre, kmečke športne igre, demonstracija gasilcev, posveti s športnimi pedagogi, priprava zdravih prigrizkov in peka domačega kruha).

K sodelovanju bomo povabili različna društva, šole in na dogodkih ustvarjali čezmejne povezave med društvi, družinami, otroci, ter spodbujali medgeneracijsko povezovanje. Od dogodka bodo imeli korist vsi, saj bo temeljil na zdravem načinu življenja.

Skip to content